Тиждень пам'яті жертв Голодомору у «Сучасному Борисполі»

Опубліковано 29.11.2019 о 00:16 | Переглядів: 834

У відділі «Сучасний Бориспіль» Бориспільського державного історичного музею протягом минулого тижня тривали заходи під загальною назвою «Заборонено жити» для учнів 6-8 класів міських ЗОШ №6 і №8 на тему чергової, 86-ї, річниці по вшануванню жертв Голодомору, що іменується Днем пам'яті жертв голодоморів і відзначається в Україні та світі в четверту суботу листопада щорічно.

Для юних відвідувачів відділу було організовано перегляд кінострічок про Голодомор, продемонстровано невелику фотовиставку з використаними архівними фото того важкого для нашої нації періоду. Також діти ознайомилися з краєзнавчою літературою, де є спогади жителів Борисполя та Бориспільського району - того покоління, яке було очевидцем і на собі перенесло все жахіття того часу. Екскурсовод Тетяна Котенко за допомогою презентації поінформувала школярів про трагічні події штучного масового голоду 1932 - 1933 рр., що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території УРСР.

Діти відкрили для себе постать Івчука Василя Яковича, Героя України, який врятував дітей шкільного віку із с. Дударкова від голодної смерті, і дізналися, де бориспільці можуть вшанувати память жертв, а саме на Книшевому парковому комплексі. Наприкінці всі присутні вшанували дану трагедію хвилиною мовчання. Але діти продовжували ставити питання щодо харчування людей в ті роки, хвороби, які спричиняв голод, як селяни втікали до міст, аби мати хоч якийсь шанс вижити, чому світ мовчав, не допомагав тощо.

Молоде покоління винесло важливий життєвий урок: такі події більше не повинні мати місце в жодній державі і що прямою спадкоємицею радянської влади, що і спровокувала цей геноцид, нині є Російська Федерація, але яка досі не визнає голодомор штучним і всіляко замовчує або спотворює факти.
___
Тетяна Котенко

Схожі публікації


Коментарі до публікації

Наверх